BirdLife Keski-Suomi

BirdLife Keski-Suomi ry on lintujen ystävien yhdistys, joka edistää keskisuomalaista lintuharrastusta ja -tietämystä sekä lintujen suojelua toimialueellaan.

Osa BirdLife-perhettä


Yhdistys on valtakunnallisen BirdLife Suomen jäsenjärjestö. Edelleen, Suomen BirdLife on maailmanlaajuisen BirdLife Internationalin partnerijärjestö, ja tätä kautta olemme osa globaalia lintuharrastajien verkkoa.

Vuosittaista lintuhavaintoa

Aktiivista jäsentä

Pihabongaukseen osallistujia

Yhdistys (v. 1984 asti Keski-Suomen lintumiehet ja v. 2023 asti Keski-Suomen lintutieteellinen yhdistys) perustettiin Suomen ensimmäisen pesimälinnuston atlaskartoituksen aloitusvuonna 1974, ja se on valittu neljästi vuoden lintuyhdistykseksi Suomessa, vuosina 1987, 1995, 1998 ja 2025.

Yhdistyksemme on vuoden lintuyhdistys Suomessa.

Tulevat tapahtumat


Lintutorni-ilta

29.4.2025
17:00 – 19:00

Lintutorni-ilta Jyväskylän Eerolanlahdella. Opas päivystää kaukoputkineen Eerolanlahden katselulavalta klo 17-19. Lisätietoja: Sami Ylistö (sami.ylisto [@] gmail.com).

Bongaa päivä pihalla

3.5.20254.5.2025
0:00 – 0:00

Kuinka monta lintulajia löydät pihalta ja sen välittömästä läheisyydestä yhden kevätpäivän aikana? Leppoisa lintupäivä on tarkoitettu kaikille linnuista kiinnostuneille.

Osallistu yksin tai porukassa ja havainnoi niin kauan kuin sinulle sopii päivän aikana. Alue on 100 m säde kodin tai mökin ovelta. Voit valita, osallistutko lauantaina vai sunnuntaina. Havainnointiin voi käyttää juuri sen verran aikaa kuin haluaa.

www.birdlife.fi/bongaapaivapihalla
#BongaaPäiväPihalla

Tornien taisto & lintutornipäivä 

3.5.2025
5:00 – 13:00

Tornien taisto & lintutornipäivä Jyväskylän Jyväsjärven Pitkäruohossa, Jämsän Olkkolanlahden sekä Viitasaaren Heinä-Suvannon lintutorneilla. Jyväskylässä tornien taiston yhteydessä Pitkäruohon lintutornilla on yleisölle avoin tornipäivä. Nuorten tornikisajoukkue päivystää tornissa kaukoputkineen klo 5–13. Lisätiedot: Juho Hartikka (JKL), juho.hartikka [@] gmail.com. Tornien taiston yhteydessä järjestetään yleisölle avoin tornipäivä myös Jämsän Olkkolanlahdella (lisätiedot: Hannele Ahonen tai Juhani Heikka) ja Viitasaaren Heinä-Suvannolla (lisätiedot: Seppo Mertanen).

Lintutorni-ilta

6.5.2025
17:00 – 19:00

Lintutorni-ilta Uuraisten Särkilammella ja Jämsän Alhojärven lintutornilla. Opas päivystää kaukoputkineen tornilla klo 17–19. Lisätiedot: UURAINEN | Mika-Petri Harju (mipe.orni [@] yahoo.com); JÄMSÄ | Juhani Heikka (jussi.heikka [@] gmail.com).

Lintutorni-ilta

7.5.2025
17:00 – 19:00

Lintutorni-ilta Jyväskylän Eerolanlahdella. Opas päivystää kaukoputkineen Eerolanlahden katselulavalta klo 17-19. Lisätietoja Sami Ylistö (sami.ylisto [@] gmail.com).

Ajankohtaista


  • Vietä lintupäivä pihalla tai tornissa

    BirdLife Suomi ry 28.4.2025 (tiedote on luettavissa myös osoitteessa https://www.birdlife.fi/tiedote-20250428/) Kevään suurta lintuviikonloppua vietetään ensi viikonloppuna, kun lintuja seurataan pihoilla ja lintutorneissa koko maassa. Bongaa päivä pihalla -tapahtumaan voi kuka tahansa osallistua lauantaina tai sunnuntaina. Tornien taisto käydään lauantaina. Bongaa päivä pihalla -tapahtumassa lintuja havainnoidaan kotipihassa tai mökillä ja sen välittömässä läheisyydessä. Tarkoituksena viettää mukava lintupäivä…

    Lue lisää

  • Suuri linturetki ja asiaa kansalaistieteestä

    Tänään (7.4.2025) retkeiltiin Suuri linturetki nimisen tempauksen tiimoilta. Yhdistyksemme retkioppaat olivat mukana opastamassa koululaisryhmiä Jyväskylän Haukanniemessä. Päivän aikana tutustuttiin lintujen tarkkailun, ääntelyn ja elintapojen saloihin. Haukaniemessä vieraili 130 innokasta retkeilijää. Valtakunnallisesti tempaukseen ilmoittautui lähes 4000 koululaista 76 paikkakunnalta, kertoo Jyvaskylan Yliopisto tiedotteessaan. Muuttolintuaiheinen ohjelma jatkuu huomenna (8.4.2025) Kansalaistieteen lähde – tapahtumassa, joka järjestetään Jyväskylän yliopiston…

    Lue lisää

  • Metsähanhet tarkasti Tiiraan

    Hanhien kevätmuutto on käynnistynyt myös Keski-Suomessa. Tiirassa on jo vuosia ollut mahdollista ilmoittaa taigametsähanhet (Anser fabalis fabalis) ja tundrametsähanhet (Anser fabalis rossicus) erilleen. Erottelu voi jo lähitulevaisuudessa olla entistäkin tähdellisempää, sillä nämä vielä nykyiset alalajit saattavat tulevan taksonomiamuutoksen myötä olla omia lajejaan (Anser fabalis ja A. serrirostris). Jotta saamme tarkemman kuvan näiden hanhien esiintymisestä, kehotamme…

    Lue lisää