Katsaus lintuatlaksen paikallistilanteeseen

Atlaksen kolmas – ja toiseksi viimeinen! – maastokausi on nyt parhaimmillaan. Maasto on nyt väärällään laulavia (pesimävarmuusindeksi 2), varoittelevia (63) tai ruokaa kantavia emolintuja (74) ja maastopoikasia (73). Tämän kauden mittaan atlastilanne on toimialueella nytkähdellyt mukavasti eteenpäin.

BirdLife Keski-Suomen kartoitustilanne:
Satunnaishavaintoja 6 ruutua
Välttävä 58
Tyydyttävä 41
Hyvä 29
Erinomainen 19

Virallinen tavoite on saada kaikki ruudut selvitettyä vähintään tyydyttävästi. Tällä hetkellä satunnaishavaintojen varassa on enää kuusi ruutua ja välttävästi selvitettyjä 58 kpl. Helpointa atlastilanteen parantaminen on näissä heikoiten selvitetyissä ruuduissa. Kehnoimmalla tolalla yleisesti ottaen on lounainen toimialue JÄM-KUH-alueella ja toisaalta pohjoisen suunnalla VII-KAN-pohjois-SAA-akselilla.

Moni välttävästi selvitetty ruutu on jo hyvin lähellä tyydyttävän rajapyykkiä. Matkaa seuraavaan selvitysasteeseen voi ihmetellä tämän karttatyökalun avulla: https://havistin.biomi.org/atlas/luokka/tyydytt%C3%A4v%C3%A4

Jyväskylän ja Äänekosken lähiympäristöt on jo paljolti selvitetty hyvin tai erinomaisesti, mutta toisaalta kovin kauas ei tarvitse lähteä välttäviä ruutuja petraamaan. Jyväskylän ydinkeskustaa lähimmät välttävät ruudut ovat JKL Moksi (688:341), TOI Toivakan keskusta (688:345) ja LAU Kuusvesi (692:345). Ei siis tarvitse ajella kuin yhden ruudun yli ja on jo välttävällä atlasalueella. Välttävissä ruuduissa helppoja puutteita on aina paljon ja atlasindeksejä kertyy vauhdilla.

Atlastelua ei toki kannata aivan täysin unohtaa edes erinomaisesti kartoitetuissa ruuduissa. Esimerkiksi Jyväskylän keskustan ruudusta puuttuu varma pesintä mm. palokärjestä, nuolihaukasta ja ruokokerttusesta, jotka pesivät ruudulla takuuvarmasti joka vuosi.

Satunnaisilla retkillä atlasruudun tilanteen tarkistaminen maastossa älypuhelimella on kätevää tämän linkin kautta:
https://havistin.biomi.org/atlas/gps

Sivu käyttää puhelimen paikannustietoja ja näyttää suoraan ruudun puutteet, jolloin havainnointia on helppo kohdistaa juuri niihin lajeihin joista atlashavaintoja vielä kaivataan.

Peiposta puuttuu atlashavainto toimialueeltamme enää vain VII Ilmolahden (698:344) ruudusta! Jos joku menee sinne ruksimaan peipon, hoidathan samalla kyseisestä ruudusta muutaman muunkin lajin.

Suosittelen lämpimästi atlashavaintojen ilmoittamista jokaisen retken ohessa!

BirdLife Keski-Suomen atlaskonttorilta
Heikki Helle