BirdLife Suomi ry: tiedote luettavissa myös osoitteessa https://www.birdlife.fi/tiedote-20250609/
BirdLifen viikonloppuna järjestämässä Pönttöbongaus-tapahtumassa pesintöjä todettiin 55 prosentissa pöntöistä. Se on neljänneksi eniten Pönttöbongauksen historiassa ja selvästi enemmän kuin kahtena edellisenä vuotena. Alustavat tiedot perustuvat noin 4 100 paikan ja 32 000 pöntön havaintoihin.
Tavallisimmat pöntöissä pesivät lajit olivat perinteiseen tapaan kirjosieppo (21% pöntöistä), sini- (11%) ja talitiainen (11%), pikkuvarpunen (4%) ja telkkä (2%).
Kirjosieppo oli erityisen runsas. Yhtä paljon niitä on havaittu vain vuonna 2014. Tiaisten osalta palattiin normaaliin runsauteen viime vuoden alhon jälkeen.
Pesintöjen aikataulussa oli suurta vaihtelua lajien ja Suomen eri osien välillä. Yleisimmistä pönttölinnuista kirjosiepot ovat pääosin haudontavaiheessa. Tiaisten pesinnät olivat hieman keskiarvoa aikaisemmassa. Valtaosassa sini- ja talitiaisen pönttöjä on meneillään poikasten ruokinta, mutta Etelä-Suomessa poikaset ovat jo lähteneet monesta pöntöstä.
Kottaraisia oli vähemmän kuin yhdessäkään aikaisemmassa Pönttöbongauksessa. Myös käenpiikojen ja leppälintujen niukkuus jatkui.
Pönttöbongaus-tapahtuman tavoitteena on kerätä tietoa pönttölintujen pesinnästä ja kannanmuutoksista sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan. Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2013. Se on tarkoitettu kaikille linnuista kiinnostuneille. Pesintöjä havainnoidaan niitä häiritsemättä eli pönttöihin ei kurkita, vaan tilanne päätellään lintujen käyttäytymisestä.
Pönttöbongaukseen osallistuttiin nyt lähes yhtä runsaasti kuin ennätysvuonna 2023. Tulokset ovat alustavia, sillä Pönttöbongauksen havaintoja viime viikonlopulta voi ilmoittaa tapahtuman verkkosivuilla www.ponttobongaus.fi sunnuntaihin 15.6. saakka. Tulossivuilla voi tarkastella lajikohtaisesti, missä pönttöpesintöjä on havaittu ja missä vaiheessa eri lajien pesinnät nyt ovat eri puolilla Suomea.
LISÄTIETOJA
* Päivittyvät Pönttöbongauksen tulossivut
* Pönttöbongaus-verkkosivut
* Vinkkejä yleisimpien pönttölintujemme tunnistamiseen
* Linnunpönttöjen rakennusohjeet