Harvinaisuuskatsaus 2022

Keski-Suomen alueellinen rariteettikomitea (ARK) kokoontui sunnuntaina 12.2.2023 käsittelemään vuoden 2022 harvinaisuushavainnot sekä pari vanhempaa havaintoa. Kokouksessa käytiin läpi yhteensä 108 havaintoilmoitusta, joista valtaosa hyväksyttiin ja 12 hylättiin. Hyväksytyt havainnot on Tiirassa merkitty H-merkinnällä ja löytyvät valitsemalla Tiiran valikosta ”yhdistyshaut” ja edelleen ”ARK- ja RK-havainnot 2022”.

Yleisin syy havainnon hylkäykselle oli puutteellinen kuvaus tai huono havaintotilanne. ARK muistuttaa dokumentoinnin merkityksestä harvinaisuushavaintojen kohdalla. Usein esimerkiksi kaukoputken läpi puhelimella otettu kuva riittää havainnon varmistamiseksi ja on luotettavampi kuin kuukausia myöhemmin kirjoitettu kirjallinen kuvaus. Jos valokuvaa tarkistettavasta lajista ei saa, suositellaan havaittujen tuntomerkkien kirjaaminen Tiiraan havainnon lisätietoihin.

Vuosi 2022 muistetaan poikkeuksellisen suuresta punajalkahaukkojen esiintymisestä. Alueellamme havaittujen punajalkahaukkojen kokonaisyksilömäärää on mahdotonta tietää varmaksi. Niitä on hyväksytysti havaittu kuitenkin vähintään 85 yksilöä. Tämä summa saadaan, kun lasketaan yhteen kaikkien havaintopaikkojen isoin yhdellä kertaa havaittu yksilömäärä. Keski-Suomelle uusia lajeja ei vuosi tuonut tullessaan. Hyväksyttyjen harvinaisuushavaintojen joukossa olivat kuitenkin mm. Keski-Suomen toinen hrota -alalajin sepelhanhi (Kuhmoinen ja Luhanka 24.9.2022), neljäs pikkukultarinta (Jyväskylä 24.6.-14.7.2022), kuudes hippiäisuunilintu (Toivakka 29.9.2022), yhdeksäs merisirri (Jyväskylä ja Muurame 22.10.2022) sekä runsaasti julkisuuttakin saanut tunturipöllö (Muurame 4.-8.12.2022 ja Jyväskylä 10.-11.12.2022).

Kokouksessa hyväksyttiin myös Keski-Suomen toinen ja kolmas havainto tiltaltin tristis -alalajista eli idäntiltaltista (Jyväskylä 6.10.2022 ja 7-9.10.2022). Havainnot idäntiltalteista ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina. Idäntiltaltin määritys tulee perustua sekä ääni- että pukutuntomerkkeihin. Keski-Suomessa havaittujen idäntiltalttien hyväksymiseksi havainnosta tuleekin olla hyvät kuvat ja äänite. Tyypillistä idäntiltalteille on keltaisten sävyjen puuttuminen puvusta, pois lukien siiven alapeitinhöyhenet, joissa keltaista sävyä voi olla (näkyy vain lennossa/siiven ollessa levitettynä). Idäntiltaltin silmäkulmajuova, naama ja kupeet/rinnan sivut ovat vaalean beigen/buffin väriset. Vihreää sävyä idäntiltaltilla on kuitenkin siipisulissa, pyrstössä ja yläperässä/takaselässä.

ARK:n kokoonpanossa tapahtuu muutoksia, kun Matti Häkkilä ja Pekka Kyllönen luopuvat paikastaan komiteassa. ARK kiittää molempia herroja useiden vuosien arvokkaasta työpanoksesta ja kokemuksesta komiteassa. Uusina jäseninä Matin ja Pekan tilalle liittyvät Henri Jussila ja Petri Kuhno. Tästä eteenpäin komitea jatkaa siis kokoonpanolla: Tero Toivanen (pj), Henri Jussila, Janne Kilpimaa, Petri Kuhno ja Tuomas Syrjä (siht.).

Muutoksia ARK:n tarkistamien lajien listaan ei tule. Lajilista löytyy Tiiran valikosta ”ARK-RK -lajit” ja valitsemalla edelleen ”Keski-Suomen Lintutieteellinen Yhdistys ry”

ARK:n puolesta,
siht. Tuomas Syrjä